Lintutilanne 30.7.2021

Suosirrejä ja pulmussirri. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 30.7.2021

Heinäkuussa lintumaailma on melko hiljainen, vaikka maastossa on runsaasti lintuja. Vain toisen pesinnän parissa häärivät linnut jaksavat vielä laulaa. Näkyvä muutto on vielä vähäistä, mutta jotkut lajit kerääntyvät näyttäviin parviin. Esimerkiksi ruovikkoisilla meren- ja järvenlahdilla voi nyt nähdä aamuisin ja iltaisin jopa tuhatpäisiä kottaraisparvia.

Myös monet vesilinnut kokoontuvat sulkimaan ennen varsinaista syysmuuttoa. Länsirannikon perinteisillä kerääntymispaikoilla on tuhansia merihanhia, ja Hangossa laskettiin 16 000 haahkaa. Merensaaristossa tai Suomenlahden eteläpuolella pesineet harmaahaikarat kiertelevät laajalti pesimäalueidensa ulkopuolella. Viime vuosien tapaan meillä kiertelee myös jalohaikaroita. Tällä viikolla nähtiin jo 14 yksilön parvia Lempäälässä ja Espoossa.

Kahlaajien kesäinen syysmuutto pääsi kunnolla vauhtiin vasta tällä viikolla. Hienoa muuttoa nähtiin eilen erityisesti länsirannikolla ja Päijänteellä. Kuhmoisissa laskettiin päivän aikana 1 100 muuttavaa suosirriä ja monipuolisesti muita kahlaajia: sirrejä, punakuireja ja tundrakurmitsoja. Porin Yyterin rannoilla oli enimmillään 900 suosirriä. Eilen ja tänään on muuttanut myös runsaasti mustalintuja.

Kesän harvinaisin havainto tehtiin Enontekiöllä Kilpisjärvellä 18.7., kun Kilpisjärveltä löytyi laulava kamtshatkanuunilintu. Lajia ei ole havaittu koskaan aiemmin koko Euroopassa. Heinäkuun loppu tarjoili muuten niukasti harvinaisuuksia. Mainittakoon punakottaraiset Lappeenrannassa ja inarissa sekä punapäänarsku Porissa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 13.8.