Lintutilanne 13.8.2021

Harmaasieppo. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 13.8.2021

Metsäkirvisen sirahtavat lentoäänet ja parveilevat pääskyt vievät ajatukset syksyyn. Elokuun aikana Suomesta muuttaakin pois suurin osa tervapääskyistä, kirjo- ja harmaasiepoista, pajulinnuista, metsäkirvisistä, keltavästäräkeistä ja monista muista hyönteissyöjälinnuista. Suuri osa kahlaajista, tiiroista ja naurulokeista on jo lähtenyt Suomesta.

Valtaosa hyönteissyöjälinnuista muuttaa yöllä, ja näkyvä päivämuutto on vielä vähäistä. Runsaimpia päivämuuttajia elokuun puolivälissä ovat metsäkirvinen ja keltavästäräkki. Päiväpetolintujen muutto vilkastuu kuun lopulla ja on huipussaan syyskuussa.

Elokuu on hyvää aikaa kahlaajaretkille. Etenkin länsirannikon matalilla hiekkarannoilla voi nähdä satoja kahlaajia ja toista kymmentä eri lajia. Sirreistä runsaimpia ovat suosirrit, vikloista lirot ja valkoviklot. Kahlaajien lisäksi merenlahdille on kerääntynyt tuhansia kottaraisia ja parhailla paikoilla yli tuhat merihanhea.

Elokuun alun harvinaisimmat linnut olivat kenttäkerttunen Ruovedellä, mustaotsalepinkäinen Nakkilassa ja Iissä sekä punakottarainen Inarissa ja Porvoossa. Loppukesäiseen tapaan jalohaikaroita on havaittu laajalla alueella Etelä-Suomessa, riuttatiiroja havaittu Suomenlahdella Hangon ja Sipoon välillä sekä aroharmaalokkeja muutamalla kaatopaikalla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.8.