Lintutilanne 20.8.2021

Metsäkirvinen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 20.8.2021

Metsäkirvisten ja keltavästäräkkien päämuutto on käsillä. Näiden lajien kutsuääniä kuulee nyt yleisesti aamuisin, vaikka saderintamat ovatkin pitäneet muuttajamäärät vielä maltillisina. Vain tiistaina laskettiin parissa etelärannikon pisteessä yli tuhat muuttavaa metsäkirvistä. Keltavästäräkkejä on enimmillään laskettu muutamia satoja päivässä.

Myös pääskyjen syysmuutto on vilkastumassa. Ruokailu- ja yöpymisparvissa voi nyt nähdä satoja tai jopa yli tuhat pääskyä. Tervapääskyistä suurin osa on jo lähtenyt. Kurkia kerääntyy yhä suuremmiksi parviksi perinteisille ruokailupaikoille ennen muuttomatkalle lähtöä. Muhoksella laskettiin jo 4 500 ja Vaasan Söderfjärdenillä yli 1 200 kurkea. Jälkimmäisiä voi seurata BirdLifen lintulivessä. Paikalla on myös runsaasti merihanhia.

Meriharakoita, kapustarintoja, tundrakurmitsoja ja muita kahlaajia muutti viime viikonloppuna laajalla rintamalla. Pukkilassa levähti hetken myös kahdeksan keräkurmitsaa. Lajia nähdään syysmuutolla paljon harvemmin kuin keväällä.

Viikon harvinaisuuksista voisi mainita mustahaikarat Porvoossa ja Mäntyharjulla, mandariinisorsan Savonlinnassa, kaksi avosettia Siuntiossa, pussitiaisen Haminassa ja mustaotsalepinkäiset Hailuodossa ja Huittisissa. Haarahaukkoja havaittiin kymmenkunta ja arosuohaukkoja toistakymmentä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 27.8.