Lintutilanne 27.8.2021

Valtaosa pajulinnuista on jo lähtenyt muutolle. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 27.8.2021

Syksyisen sään nopea saapuminen on ajanut varsinkin hyönteissyöjät muutolle. Vielä reilu viikko sitten pajulintujen vaimea syyslaulu, hernekerttujen taksutus ja sieppopoikueiden sirahdukset olivat tavallisimpia aamun ääniä – nyt ne ovat suuresti harventuneet. Useimmat hyönteissyöjät poistuvatkin meiltä jo elokuun mittaan, vaikka nuorien lintujen muutto jatkuukin pitkälle loppusyksyyn.

Päiväsaikaan runsaimpia muuttajia ovat edelleen metsäkirviset ja keltavästäräkit. Etenkin keltavästäräkkejä on viikon mittaan nähty hyvin suurina parvina myös Sisä-Suomen pelloilla, mikä kertonee hyvin onnistuneesta pesimävuodesta Lapin soilla. Muuttajien joukkoon ovat nyt liittyneet myös esimerkiksi rautiaiset, ja peippolinnutkin ovat jo alkaneet parveutua syysmuuttoa varten. Kottaraiset ja haarapääskyt ovat elokuun mittaan kerääntyneet suuriksi yöpymisparviksi, pääskyjen määrän jo alkaessa vähetä muuton hetken koitettua.

Petolintujen syysmuutto piristyy pikku hiljaa. Varpushaukat ovat jo aloitelleet etelärannikolla, ja normaalisti elokuun loppuun ajoittuva aikuisten mehiläishaukkojen päämuutto tapahtunee heti sateiden väistyttyä. Lukuisia metsähanhiparviakin on jo havaittu muutolla viime päivinä. Mikäli kylmänpurkaukset pohjoisesta jatkuvat, myös komeaa kurkimuuttoa voidaan odotella syyskuun alussa.

Viikon harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa arotasku Pukkilassa ja mustapääsirkku Enontekiöllä. Suomen pesimälajiksi vakiintumassa olevia jalohaikaroita on jälleen havaittu suurina parvina monin paikoin: Porissa on nähty enimmillään yli 40 yksilöä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.9.