Lintutilanne 3.9.2021

Mehiläishaukka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 3.9.2021

Viime viikon sateiden jälkeen sää selkeni viikonlopuksi ja lintujen syysmuutto piristyi. Viikonloppuna ja alkuviikolla muutti paljon pääskyjä, metsäkirvisiä, keltavästäräkkejä ja päiväpetolintuja. Vilkkaimmissa muutontarkkailupisteissä laskettiin tuhansia metsäkirvisiä, toistatuhatta haarapääskyä ja satoja keltavästäräkkejä. Keski-Suomessa on muuttanut myös runsaasti vihervarpusia.

Päiväpetolinnuista runsaimmat olivat varpushaukka ja mehiläishaukka. Maanantaina Hangon lintuasemalla muutti runsaat 650 varpushaukkaa, ja lauantaista tiistaihin niitä laskettiin yli 1 700. Mehiläishaukat olivat liikkeellä erityisesti viikonloppuna: yli sadan linnun muuttoja todettiin useassa paikassa etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa. Lauantaina Virolahdella laskettiin yli 400 ja sunnuntaina Kirkkonummella noin 350 muuttajaa.

Kymmenissä laskettiin myös muuttavat ruskosuo- ja tuulihaukat. Maanantaina Espoossa muutti peräti 77 tuulihaukkaa. Peltoaukeilla on nyt hyvä aika tarkkailla edellisten lajien lisäksi sinisuohaukkoja. Arosuohaukoistakin on kertynyt viikon aikana yli 130 ja haarahaukasta yli 50 havaintoa. Punajalkahaukkoja on nähty kymmenkunta.

Pohjansirkkuja on viime päivinä havaittu poikkeuksellisen runsaasti. Hyrynsalmella havaittiin jo toissa sunnuntaina noin 750 pohjansirkkua, joista lähes 300 rengastettiin. Kuluneella viikolla Ilomantsissa on havaittu satoja pohjansirkkuja, ja koko maasta on ilmoitettu noin 200 havaintoa yli 3 000 linnusta. Havainnot painottuvat tällä kaakkoon muuttavalla lajilla voimakkaasti Itä-Suomeen.

Alkaneen syyskuun aikana voimistuu vähitellen muun muassa kurkien, peippojen ja västäräkkien muutto. Muhokselle on kokoontunut jo yli 9 000 ja Vaasaan yli 4 000 kurkea valmistautumaan muutolle. Isoja syyskerääntymiä on todettu myös muun muassa metsä- ja merihanhilla sekä suokukoilla.

Viikon harvinaisimpia lintuja olivat isohaarahaukka Kemiönsaaressa ja Hangossa, palsasirri Helsingissä ja harjalintu Lieksassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 10.9.