Lintutilanne 5.11.2021

Uiveloita. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 5.11.2021

Lämpimän lokakuun jäljiltä Suomessa riittää yhä lintuja. Viime viikonloppuna käynnistyneissä talvilintulaskennoissa on havaittu huomattavan paljon muun muassa peippoja, järripeippoja, punakylkirastaita ja peukaloisia. Marraskuussa hyvin harvoin Suomessa nähtäviä lajeja ovat viime päivinä tavatut tervapääsky, pikkulepinkäinen ja ruskosuohaukka. Haarapääskystä on tehty edelleen useita havaintoja.

Runsasta pihlajanmarjasatoa verottavat nyt etenkin jopa tuhatpäiset räkättirastasparvet. Tilhien pääjoukot lienevät sen sijaan vasta tulossa: metsissäkin riittää vielä runsaasti syötävää. Taviokuurnia on ilmestynyt maisemiin monin paikoin, ja voimakasta kuurnamuuttoa on nähty varsinkin Päijät-Hämeessä.

Vesilinnuilla ja hanhilla ei ole sulien vesien ääreltä kiire muutolle. Merenlahdilla voi nyt tavata esimerkiksi tuhansia tukkasotkia ja matalilla sisämaan järvillä suuria uiveloparvia. Isokoskelot ovat vasta kokoontumassa sisävesille jättimäisiksi, jopa tuhansien yksilöiden parviksi. Valkoposkihanhia ruokailee yhä pelloilla Pohjois-Karjalaa myöten ja Kokemäen Puurijärven ympäristössä viihtyy edelleen yli 3 000 metsähanhea.

Kuunvaihteen harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa kashmirinuunilintu Tampereella, taigakirvinen Hangossa, nunnatasku Ranualla ja tiiralokki Hollolassa. Ruskouunilintuja on nähty pääkaupunkiseudulla peräti kolme yksilöä. Helsingin siperianlepinkäinen havaittiin viimeisen kerran marraskuun ensimmäisenä päivänä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 19.11.