Lintutilanne 3.12.2021

Räkättirastas. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 3.12.2021

Pakkanen sai pauloihinsa koko Suomen, ja leuto syksy kääntyi kerralla talveksi maan eteläosia myöten. Joutsenet, kanadanhanhet ja muut vitkastelijat jättivät jälkeensä vain pikku parvia, ja muut talventuloa uhmanneet muuttolinnut katosivat jokseenkin kokonaan.

Vielä viikko sitten Pyhtäällä nähtiin hernekerttu ja Porissa ennätysmyöhäinen punakuiri. Joulukuulle sinnitelleistä muuttolinnuista mainittakoon tundrahanhi, neljä valkoposkihanhea sekä tiltaltti Helsingissä, sepelhanhi Oulussa ja jäähyhmään jäätynyt, hoitoon toimitettu töyhtöhyyppä Ylitorniossa.

Marjalinnuilla riittää vielä syötävää, sillä pihlajissa on vielä monin paikoin runsaasti marjoja. Eteläisimpään Suomeen on tullut toistaiseksi vain vähän tilhiä ja taviokuurnia. Satapäiset tilhiparvet hyörivät tällä hetkellä lähinnä Satakunnasta ja Merenkurkusta Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella. Taviokuurnia on paljon vähemmän, parhaimmillaankin kymmeniä.

Räkättirastaiden parvet nuohoavat edellä, ja etelärannikolla on viime päivinä nähty tuhansien rastaiden parvia. Keskiviikkona Espoossa muutti noin 5 000 ja eilen Virolahdella noin 12 000 räkättirastasta. Parvista voi löytää myös muita rastaita, kuten punakylki- tai vielä harvinaisempia rastaita. Eilen Helsingissä nähtiin harvinainen ruostesiipirastas. Lajista on vain kahdeksan aiempaa havaintoa Suomesta.

Parin viime viikon muita harvinaisuuksia ovat pikkuruokki Jyväskylässä, tulipäähippiäinen Helsingissä ja Hangossa sekä ruokinnalle jäänyt keltahemppo Hailuodossa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 17.12.