Lintutilanne 11.2.2022

Punatulkku. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 11.2.2022

llmassa on jo kevään tuntua. Aurinkoisina päivinä tali-, sini- ja kuusitiaiset sekä viherpeipot laulavat täyttä päätä ja käpytikat rummuttavat innokkaasti. Mustarastaankin laulua voi jo kuulla eteläisessä Suomessa.

Kevätmuuttajia alkaa pikkuhiljaa saapua Suomeen. Kevään ensimmäinen merihanhi nähtiin maanantaina 7.2. Maarianhaminassa ja töyhtöhyyppä Paraisten Jurmossa. Tyypillisiä helmikuun muuttajia ovat Etelä-Suomessa talvehtineet maakotkat: Nokialla niitä matkasi torstaina pohjoiseen jo viisi yksilöä.

Marjalinnuille, kuten tilhille ja räkättirastaille, riittää edelleen syötävää sisä-Suomen kaupungeissa. Yli tuhannen räkättirastaan parvia on viime päivinä nähty muun muassa Kuopiossa, Jyväskylässä ja Tampereella. Maanantaina Jyväskylässä havaittiin yhdeltä paikalta yli 4 000 tilheä.

Runsaan marjasadon ansiosta tammikuun viimeisen viikonlopun Pihabongauksessa havaittiin mustarastaita ennätyksellisen paljon. Marjat maistuvat myös punatulkuille ja talvella vähälukuiselle kottaraiselle, joilla oli niin ikään ennätysesiintyminen. Vähissä olivat sen sijaan metsätiaiset, joista uhanalainen hömötiainen sukelsi jälleen uuteen aallonpohjaan ja myös kuusitiainen teki pohjanoteerauksen.

Talven toinen lunni löytyi helmikuun alussa Sotkamosta maantien ojasta ja päätyi hoitoon aiemmin Sysmästä löydetyn linnun tavoin. Talvella harvoin havaittavista lajeista kiljukotka on edelleen viihtynyt Uudenmaan rannikolla ja Hangosta löydettiin mustaleppälintu. Talvivieraana selvästi harvinaistuneita isolokkeja on Mustasaaressa nähty enimmillään peräti neljä yksilöä. Asikkalassa on ihmetelty itäistä sibiricus-alalajia muistuttavaa isolepinkäistä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 25.2.