Lintutilanne 18.3.2022

Kanadanhanhi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 18.3.2022

Laaja lumipeite ja yöpakkaset hillitsevät vielä lintujen kevätmuuttoa. Eniten muuttolintuja on kerääntynyt pälvipaikoille Turun ja Porin välisellä rannikkoalueella. Sisämaassa muuttolinnut ovat vielä harvassa. Viimeisen viikon aikana saapuneita muuttolintuja ovat muun muassa valkoposkihanhi, jalohaikara, kapustarinta, kangaskiuru ja niittykirvinen.

Länsirannikolle kiuruja on kerääntynyt enimmillään yli tuhat ja töyhtöhyyppiä yli 200, sisämaassa molempien lajien yksittäisiä edustajia on nähty Oulun seutua ja Pohjois-Savoa myöten. Pohjoisin uuttukyyhky ehti Vaalaan, ja sepelkyyhkyjä havaittiin Kemissä ja Enontekiöllä. Lappiin ehtivät tällä viikolla myös ensimmäiset pulmuset ja kottarainen.

Laulujoutsenia sekä metsä-, meri- ja kanadanhanhia on saapunut runsaasti totutun aikaisin, mutta nekin keskittyvät vielä kapealle kaistaleelle rannikon tuntumaan. Yksittäisiä metsähanhia on nähty Etelä-Pohjanmaalla ja kanadanhanhia Pohjois-Karjalassa.

Petolinnuista merikotkia muutti runsaasti jo helmikuun lopulla ja tällä viikolla hiirihaukkoja on muuttanut kymmenittäin. Selkämerellä on todettu tuhansien urpiaisten muuttoa eteläisiin suuntiin.

Viikon yllättävin havainto oli Sastamalassa muutontarkkailijoita ilahduttanut mustapäätasku viime lauantaina. Havainto on Suomen toiseksi aikaisin kautta aikain.

Nyt kannattaa nauttia aurinkoisista kevätpäivistä ja lähteä retkelle. Edessä voi olla uusia yllätyksiä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 25.3.