Lintutilanne 1.4.2022

Kiuru ja pulmunen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 1.4.2022

Lintujen kevätmuutto on edennyt tällä viikolla hyvin verkkaisesti. Muun muassa sepelkyyhkyt, kiurut ja kottaraiset ovat jääneet aloilleen enimmillään satojen yksilöiden parvina. Töyhtöhyyppiä on havaittu paljon vähemmän kuin edellisviikolla, ja suuri osa hyypistä on vetäytynyt etelään päin.

Tuhannet metsä- ja tundrahanhet ruokailevat lounaisimman Suomen lumettomilla peltoalueilla. Viime vuonna hanhia oli tähän aikaan paljon enemmän, ja ne olivat edenneet pidemmälle sisämaahan. Suurimmat joutsenparvet ovat keskittyneet länsirannikolle. Viime sunnuntaina Pyhäjoellakin oli jo 600 laulujoutsenta.

Uusia muuttajia on viileästä säästä huolimatta nähty tälläkin viikolla. Maaliskuun puolella ehtivät saapua merikihu, lapasorsa, ruskosuohaukka ja suokukko. Kevään ensimmäinen kalasääski havaittiin tänään Lohjalla. Viikon ainoa mainittava muuttopäivä oli torstai, jolloin Hangossa muutti muun muassa 285 kurkea ja 99 meriharakkaa.

Toissa viikolla Porin seudulle asettuneet punakaulahanhi ja pikkukanadanhanhi nähtiin tälläkin viikolla. Muista harvinaisuuksista sopii mainita viikko sitten Espoossa nähdyn mustapäätaskun sekä maanantaina Paraisten Jurmossa havaitun isohaarahaukan.

Sään ennustetaan jatkuvan viileänä, joten isoja muuttoryntäyksiä ei ole odotettavissa. Kevät etenee kuitenkin hitaasti mutta varmasti.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 8.4.