Lintutilanne 8.4.2022

Kottaraiset ruokinnalla. Kuva: Jan Södersved

Lintutilanne 8.4.2022

Alkuviikon lumipyry sai monet Suomeen saapuneet muuttolinnut parveutumaan ja etsimään ravintoa. Pihoille pyrähti runsaasti peippoja, kottaraisia ja mustarastaita, ja ruokinnoilla on riittänyt vilskettä koko loppuviikon. Ruokintaa onkin syytä jatkaa, kunnes maa on paljas ja sula.

Töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä ja kiuruja kierteli tiistaina räntäsateessa satamäärin. Suurimmissa kerääntymissä oli yli 2 000 kiurua. Kevät on edennyt varsin vaisusti, vaikka viime viikon lauantaina Hangossa muutti lähes tuhat kurkea ja sunnuntaina Espoossa laskettiin 2 000 muuttavaa sepelkyyhkyä.

Tällä viikolla on kirjattu vain muutama keväälle uusi laji. Esimerkiksi kivitasku havaittiin Hämeenlinnassa ja sepelrastaat Ypäjällä sekä Ylöjärvellä. Maanantaina Hangossa nähtiin peräti viiden avosetin parvi. Alueellisia saapujia olivat muun muassa naurulokki ja punarinta Keski-Suomessa, metsähanhi Pohjois-Karjalassa, tuulihaukka Kainuussa, sepelkyyhky Kuusamossa ja kalalokki Meri-Lapissa.

Kun sää muuttuu suotuisammaksi, Suomeen odotellaan muun muassa lisää rastaita, västäräkkejä ja kuoveja. Pian on myös kevään ensimmäisen pääskyn aika, vaikka sitä ei tällä hetkellä uskoisi.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran torstaina 14.4.