Lintutilanne 22.4.2022

Kuovi. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 22.4.2022

Kurkien päämuutto hajaantui useammalle päivälle pääsiäisenä ja tämän viikon alussa. Lauantaista keskiviikkoon läntisen Uudenmaan ja Varsinais-Suomen poikki muutti päivittäin vähintään 1 500 ja yhteensä yli 16 000 kurkea, joista 5 500 laskettiin sunnuntaina Raaseporissa.

Myös kuovin päämuutto osui pääsiäiseen, jolloin 500 – 1 000 kuovin muuttosummia ynnättiin Ahvenanmaalla, länsirannikolla ja Jyväskylässä. Kevyessä vastatuulessa pääsiäisenä muutti myös runsaasti sepelkyyhkyjä. Västäräkki, punarinta ja rastaat yleistyivät, ja sulapaikoille kerääntyi lisää puolisukeltajasorsia, runsaimpina sinisorsa ja tavi.

Viikon aikana saapuivat muun muassa leppälintu, kirjosieppo ja räystäspääsky. Kiivaimmin kevätmuutto eteni Lapissa, jossa kirjattiin yli kolmekymmentä uutta lajia tälle keväälle. Sinne saapuivat muun muassa kuovi, taivaanvuohi, tiltaltti ja haarapääsky. Koko maasta ilmoitettiin runsaat kymmenen havaintoa haarapääskystä.

Viikon harvinaisimpia lintuja olivat mustanmerenlokki Varkaudessa, mustakaulauikku Espoossa, amerikantavi Porissa, töyhtökiuru Järvenpäässä, valkotäpläsinirinta Vaasassa ja englanninvästäräkki Inarissa. Rannikolla kierteli muutama isohaarahaukka, ja mandariinisorsia havaittiin kuudessa paikassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 29.4.