Lintutilanne 6.5.2022

Pikkusieppo. Kuva: Micha Fager.

Lintutilanne 6.5.2022

Kevät etenee edelleen hieman myöhässä, mutta lämpenevien kelien myötä myös myöhäisempiä muuttajia saapuu päivä päivältä enemmän. Hyönteissyöjälintujen määrät ovat pysyneet pieninä, mutta lajimäärä kasvaa vauhdilla. Arktinen muutto on kiihtymässä ja sen lajikirjo monipuolistuu kahlaajien lähtiessä liikkeelle. Pohjois-Suomessa runsas lumipeite hidastaa edelleen muuttoa.

Keväälle uusia saapujia havaittiin viikon aikana yli 20 lajia. Joukossa oli runsaasti kesäisiä hyönteissyöjälintuja, kuten harmaasieppo, pensaskerttu ja punavarpunen. Kokkolassa havaittiin kevään ensimmäinen pikkusieppo jo 3.5., havainto on alueen kautta aikain aikaisin. Helsingissä havaittiin vapunpäivänä Suomessa keväisin harvinainen taigauunilintu. Myös arktisia kahlaajia saapuu nyt Suomeen, viikon aikana kirjattiin ensihavainnot iso-, pulmus- ja lapinsirristä sekä tundrakurmitsasta. Vappuviikonloppuna Suomeen saapuivat myös äärimmäisen uhanalaiset Norjassa pesivät kiljuhanhet.

Arktisten lintujen muutto on alkanut ja määrät kasvavat vähitellen. Tällä viikolla runsaita muuttajamääriä laskettiin muun muassa sunnuntaina hanhilla ja torstaina mustalinnuilla. Runsastuvaa kahlaajamuuttoa havaittiin meriharakoiden lisäksi punakuireilla ja pikkukuoveilla. Mereltä kannattaa nyt etsiä myös harvalukuisia allihaahkoja.

Toukokuun alkupuoli on hyvää aikaa havaita harvinaisuuksia. Viikon harvinaisin vieras oli Lappeenrannasta vappupäivänä löytynyt amerikanmustalintu. Helsingissä havaittiin puolestaan vaalean muodon pikkukotka. Ajankohdalle tyypillisistä pikkuharvinaisuuksista on havaittu runsaasti punakaulahanhia ja lampivikloja. Mustahaikaroita nähtiin kolmessa eri paikassa.

Tulevana lauantaina lintuhavaintoja tehdään ympäri maan kymmeniä tuhansia, kun kevään suurta lintuharrastuspäivää vietetään Tornien taiston ja Bongaa päivä pihalla – tapahtumien merkeissä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 13.5.