Lintutilanne 15.7.2022

Silkkiuikku. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 15.7.2022

Lintumaailmassa eletään kesää ja syksyä. Osa linnuista ruokkii poikasiaan tai hautoo toista pesyettään, monet vesilinnut ja kottaraiset kerääntyvät parviin ja monilla kahlaajilla on jo kiire etelään.

Suokukkojen ja viklojen syysmuutto on ollut käynnissä jo toista kuukautta. Sirrien muutto on alkanut tässä kuussa, ja lähipäivinä on odotettavissa vanhojen suosirrien päämuutto. Sen lomassa muuttoparvista ja alavilta rannoilta voi etsiä kuovi-, iso- ja pikkusirrejä sekä muita kahlaajia. Varmimmin kahlaajia näkee, kun saderintamat ja ukkoskuurot pudottavat muuttajia korkeuksista alemmas.

Heinäkuun yllättävin lintuharvinaisuus oli Rovaniemeltä löytynyt Lapin ensimmäinen aavikkotasku. Lajia ei ole havaittu aikaisemmin heinäkuussa Suomessa ja keväälläkin hyvin harvoin. Loppusyksyisiä havaintoja on runsaat 20.

Muista heinäkuun lintuharvinaisuuksista mainittakoon keväästä asti Salossa ollut ruskosotka, paksujalka Ilmajoella, mehiläissyöjä Hangossa, isovesipääsky Porissa, mustaotsalepinkäiset Suonenjoella ja Puolangalla, punakottarainen Muhoksella ja harmaasirkku Torniossa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 29.7.