Lintutilanne 19.8.2022

Keltavästäräkki. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 19.8.2022

Avomailla lepäilevien ja muutolle suuntaavien keltavästäräkkien venähtävät kutsuäänet ja metsäkirvisten sirahdukset hallitsevat nyt aamujen ja iltojen äänimaailmaa. Rannoilla voi lisäksi nähdä pääskyjen ja kottaraisten kerääntyvän yöpymään ruovikoihin ja lähtevän sieltä aamulla. Isoimmissa parvissa voi olla tuhansia pääskyjä tai kottaraisia.

Vihervarpusten liikehdintä jatkuu vilkkaana. Lähes päivittäin jossain on kirjattu yli tuhat muuttajaa, huippuna 10 500 muuttavaa vihervarpusta tiistaina Luodossa. Myös käpytikkoja vaeltaa edelleen: länsirannikolla on laskettu 100–350 linnun muuttoja ja sisämaassa Lapuallakin tänään lähes 70 käpytikkaa.

Kahlaajia on viime päivinä kerääntynyt erityisesti länsirannikon alaville rannoille. Esimerkiksi Porin Yyterissä oli keskiviikkona yli 700 tylliä ja yli 400 suosirriä. Kurjet ovat puolestaan alkaneet kokoontua perinteisille levähdyspaikoille. Vaasan Söderfjärdenillä oli tällä viikolla jo yli 1 500 kurkea.

Jalohaikaroita näkee nykyään paikoin yhtä runsaasti kuin harmaahaikaroita. Kuluneella viikolla suurimmassa kerääntymässä Virolahdella oli 31 lintua, ja vähintään 10 jalohaikaran parvia on nähty yli kymmenessä paikassa.

Viikon harvinaisuuksista voisi mainita mustapäätaskun Virolahdella ja mustaotsalepinkäisen Siuntion ja Inkoon rajoilla. Pääkaupunkiseudulla nähtiin jälleen palmukyyhky, tällä kertaa Espoossa. Nuoria punajalkahaukkoja on nähty neljässä paikassa. Nähtäväksi jää, onko niitä vielä tulossa lisää Baltiasta. Siellä on viime päivinä nähty kymmeniä yksilöitä.

 

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 26.8.