Lintutilanne 26.8.2022

Metsäkirvinen. Kuva: Petri Vainio.

Lintutilanne 26.8.2022

Viikon lintuilmiö on ollut nuorten punajalkahaukkojen massiivinen rynnistys Suomeen. Sopivan kaakkoisen virtauksen avittaman Suomeen on saapunut viime lauantaista alkaen satoja punajalkahaukkoja, enemmän kuin koskaan aiemmin. Parhailla paikoilla lintuja tavattiin jopa yli 20 yksilön parvina. Viikon mittaan lintuja on liikkunut pitkin Suomea aina Rovaniemeä myöten.

Isoista linnuista kurjet ja merihanhet ovat kerääntymässä suuriin parviin perinteisille levähdyspaikoilleen. Muhoksella laskettiin torstain iltalennolla liki 5 500 kurkea ja Salossa tiistaina 2 500 merihanhea. Myös Suomessa pesivät valkoposkihanhet kerääntyvät nyt isoihin parviin odottelemaan syysmuuton alkua.

Pienempien muuttolintujen osalta äänimaisemaa hallitsevat edelleen keltavästäräkit ja metsäkirviset, joiden kutsuääniä kuulee muuttavista parvista ympäri maan. Molempien lajien osalta hienoja muuttopäiviä on koettu viikon mittaan useita, huippuna 20.8. Luhangalla laskettu yli 12 000 metsäkirvistä ja samana päivänä Hangon lintuasemalla laskettu yli 3 500 muuttavaa keltavästäräkkiä. Keltavästäräkkejä voi edelleen löytää isoinakin parvina sopivilta paikoita. Metsäkirvisten joukosta kannattaa nyt etsiä myös lapinkirvisiä.

Vaelluslintujen osalta käpytikkoja ja vihervarpusia liikkuu edelleen ympäri maan. Vihervarpusen osalta loppukesän vaellus näyttäsi tosin nyt olevan hiipumassa. Muista vaelluslinnuista pähkinähakkeja voi nyt nähdä eri puolilla maata.

Punajalkahaukkojen lukuun ottamatta harvinaisuusrintamalla on ollut rauhallista. Ajankohdalle tyypillisiä pikkuharvinaisuuksia, kuten haara- ja niittysuohaukkoja sekä aroharmaalokkeja, on nähty ympäri maan. Kotkassa havaittiin lampiviklo, Kruunupyyssä punakottarainen ja Kiteellä isohaarahaukka. Nähtäväksi jää, mitä muuta punajalkahaukat Suomeen tuoneen kaakkoisvirtauksen jäljiltä vielä löytyy.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 2.9.