Lintutilanne 16.9.2022

Heinäkurppa. Kuva: Merja Elisabeth

Lintutilanne 16.9.2022

Aamuisen pikkulintumuuton pääosissa ovat nyt muun muassa peipot, järripeipot, västäräkit ja rautiaiset. Pohjois-Suomessa liikkuu jo myös runsaasti räkättirastaita. Yli 10 000 peipon muuttoja kirjattiin Porissa viime perjantaina ja Luhangalla sunnuntaina. Tällä viikolla sateet ovat hillinneet lintujen menohaluja.

Kurkien muutto käynnistynee seuraavana kirkkaana, pohjoistuulisena päivänä. Muhokselle on kokoontunut jo 8 000 ja Vaasaan 5 000 muutolle valmistautuvaa kurkea. Myös metsähanhia on kerääntynyt tuhansittain Pohjois-Pohjanmaan ja Satakunnan pelloille. Valkoposkihanhia ei sen sijaan ole vielä saapunut Itä-Suomeen.

Suokukkoja tuntuu olevan kaikkialla. Satojen ja monin paikoin jopa yli tuhannen suokukon parvia on eri puolilla maata Oulun eteläpuolella. Muista kahlaajista runsaimpia ovat nyt töyhtöhyypät, tyllit ja taivaanvuohet. Harvinaisista heinäkurpistakin on ilmoitettu kymmeniä havaintoja.

Harvinaisista petolinnuista voi edelleen löytää arosuohaukkoja ja punajalkahaukkoja. Molemmista on ilmoitettu yli sata havaintoa viikon kuluessa. Lisäksi on havaittu jokunen kiljukotka, haarahaukka ja niittysuohaukka.

Säännöllisinä syysmuuttajina nykyään tavattavia taigauunilintuja havaittiin viikon kuluessa yli 50, joista yli puolet Perämeren rannikkoalueelta. Syksyn ensimmäinen isokirvinen nähtiin viime sunnuntaina Helsingissä. Muut itäiset harvinaisuudet antavat vielä odottaa itseään.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 23.9.