Lintutilanne 23.9.2022

Kurjet muutolla. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 23.9.2022

Kun pohjoistuuli puhkuu syyskuun loppupuoliskolla, on kurkien muuton aika. Tällä kertaa kurkiparvien virrasta saatiin nauttia tiistaina 20.9., jolloin Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan pelloilla tankanneet kurjet lähtivät liikkeelle. Kurkimuuton uusiksi Suomen ennätyksiksi laskettiin Raaseporissa peräti 29 153 lintua, ja Uudenmaan arvioitiin tuona päivänä ylittäneen yli 50 000 kurkea! Komeita muuttoja nähtiin myös monin paikoin Hämeessä ja Varsinais-Suomessa.

Kurkien siivellä muutti alkuviikosta myös paljon sepelkyyhkyjä ja petolintuja, kuten varpus-, hiiri- ja sinisuohaukkoja. Keskiviikkona Helsingissä nähtiin muutolla yli 7 000 sepelkyyhkyä.

Arktisten hanhien ja vesilintujen muutto on ollut toistaiseksi vaisua. Tuulet ovat ohjanneet tähänastiset ryntäykset kulkemaan pääosin Suomen itäpuolelta. Viime päivinä on silti nähty merkkejä viriävästä hanhimuutosta: valkoposkihanhiparvia on ilmaantunut itäisen Suomen ilmatilaan keskiviikosta lähtien ja tuoreimmat tiedot kertovat myös voimistuvasta sepelhanhimuutosta.

Pikkulintumuuton pääosissa ovat syyskuun lopulla muun muassa peippo ja järripeippo, niittykirvinen sekä pajusirkku. Näiden lajien ääniä kuulee nyt yleisesti aamuiselta taivaalta, ja esimerkiksi vastatuulen pakottaessa linnut lentämään matalalla peippolintuja voi nähdä sopivalla paikalla jopa kymmeniä tuhansia. Vaelluslinnuista ovat menoaan aloitelleet etenkin närhet: maanantaina Asikkalan Pulkkilanharjulla niitä nähtiin yli 1 200.

Myös harvinaisuusrintamalla on alkanut tapahtua syksyn parhaiden hetkien lähetessä. Norjassa aiemmin kesällä viihtynyt hietakurki on palannut Limingan seudulle viime vuoden tapaan. Lempäälässä havaittiin viime perjantaina siperiankurmitsa ja Joensuussa torstaina arotasku.

Viikonlopusta alkaen puhaltavat idänpuoleiset tuulet näyttävät suotuisilta sekä arktiselle muutolle että itäisten harvinaisuuksien saapumiselle Suomeen. Odotettavissa on siis mielenkiintoinen lintuviikko.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 30.9.