Lintutilanne 14.10.2022

Tilhi. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 14.10.2022

Tilhet ovat ehtineet nopeasti eteläisimpään Suomeen, kun pihlajanmarjoja on hyvin vähän. Suurin parvi, 1 800 tilheä, nähtiin eilen Helsingissä.

Lämmin läntinen ilmavirtaus on hillinnyt useimpien muuttolintujen menohaluja, mutta muuttovire on kova. Erityisesti heikkotuulisina päivinä lintuja on ollut komeasti liikkeellä. Viime lauantaina Virolahdella muutti yli 90 000 allia ja sisämaassa Lappeenrannassakin lähes 13 000 allia. Sunnuntaina puolestaan kurkien jälkijoukot lähtivät muutolle ja länsirannikolla laskettiin useammasta paikasta yli 3 000 muuttajaa. Samana päivänä sepelkyyhkyjä muutti vielä runsaasti.

Keskiviikkona Hangon lintuasemalla muutti sini- ja talitiaisia yhteensä lähes 7 000 ja vielä torstainakin 3 700. Samaan aikaan Ahvenanmaalla seurattiin näyttävää varislintujen muuttoa. Eckerössä laskettiin keskiviikkona 15 700 muuttavaa naakkaa ja yli 4 000 varista. Torstaina Hammarlandin Signilskärillä muutti yli 400 petolintua, runsaimpina varpus-, hiiri- ja sinisuohaukka.

Monet linnut odottelevat vielä pohjoista puhuria pyrstön alle. Valkoposkihanhia odotellaan vielä lisää, ja näyttävää metsähanhimuuttoa on luvassa, kun esimerkiksi Limingan 20 000 ja Huittisten 10 000 hanhea lähtevät liikkeelle. Pienempiä vesilintuja on vielä suurin joukoin järvillä. Esimerkiksi Kuusamon Torankijärvellä laskettiin 2 500 haapanaa.

Pikkumerimetso havaittiin tänä vuonna jo kolmannen kerran, kun laji löytyi torstaina Kotkasta. Kyseessä voi toki olla sama lintu kuin viikkoa aikaisemmin Espoossa. Viikon muita harvinaisuuksia olivat muun muassa etelänharmaalokki Porissa, siperiankurmitsa Siikajoella, isovesipääsky Kristiinankaupungissa, lyhytvarvaskiuru, kashmirinuunilintu ja ruskouunilintu Ahvenanmaalla, kolme tulipäähippiäistä ja toistakymmentä hippiäisuunilintua. Hyvin erikoinen havainto oli myös Salon keskustan tuntumasta löytynyt etelänkiisla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 21.10.