Lintutilanne 18.11.2022

Peukaloinen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 18.11.2022

Marraskuun alku on ollut poikkeuksellisen lämmin, mutta nyt syksy on kääntymässä talven suuntaan ja lintumaailma on hiljenemässä. Vesilintuja on edelleen ajankohtaan nähden runsaasti, mutta vähitellen ne väistyvät talven tieltä. Vielä viime viikolla Satakunnassa ja Pohjois-Pohjanmaalla oli toistatuhatta metsähanhea, mutta tällä viikolla vain kymmeniä tai satoja.

Lämpimän alkukuun johdosta viime viikolla nähtiin vielä muun muassa ruskosuohaukka Säkylässä, rantasipi Lahdessa, lapintiira Nokialla, haarapääsky Paraisilla, kivitasku Vaasassa ja pajulintu Eurajoella. Tällä viikolla on havaittu vielä tundrakurmitsoja ja suosirrejä.

Taviokuurnien vaellus huipentui kuunvaihteessa ja päättyi nopeasti vähän yli viikkoa myöhemmin, jolloin Mustasaaressa muutti noin 1 500 taviokuurnaa pohjoiseen. Viimeisten varpuslintujen joukossa muuttaa vielä punatulkkuja: viime lauantaina Hangossa laskettiin vielä yli 300 muuttajaa.

Marraskuun harvinaisimmat linnut ovat olleet aavikkotasku Hangossa sekä idänturturikyyhkyt Muoniossa ja Hangossa. Muita harvinaisuuksia ovat olleet kiljukotka Espoossa ja Kirkkonummella, lunni Kirkkonummella, mustanmerenlokki Paimiossa, mustakaularastas Brändössä ja kashmirinuunilintu Porissa. Marraskuulle tyypillisiä pikkuharvinaisuuksia – pikkukajavia ja pikku-uikkuja – on havaittu toistakymmentä ja tulipäähippiäisiäkin kymmenkunta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 2.12.