Lintutilanne 2.12.2022

Isokoskeloita. Kuva: Jan Södersved

Lintutilanne 2.12.2022

Talvi on kietonut syleilyynsä lähes koko Suomen. Vain Merenkurkussa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla on vielä lumettomia alueita. Näillä alueilla viipyykin vielä tuhansia joutsenia. Eilen Pietarsaaressa laskettiin vielä lähes 900 ja Kalajoella yli 700 laulujoutsenta.

Pienempien järvien jäätyessä Isokoskelot ovat kerääntyneet isommille järville. Suurin kerääntymä todettiin Asikkalan Kajaanselällä, jossa useassa parvessa kalasteli yhteensä yli 7 000 isokoskeloa. Suurimmat isokoskeloparvet havaitaankin tyypillisesti kalaisilla järvillä marraskuussa. Etelä-Suomen järvillä on vielä myös kymmeniä silkkiuikkuja, enimmillään 25 yksilöä Lahden Enonselällä.

Viikon alussa Helsingissä havaittiin vielä myöhäinen mustaleppälintu. Joulukuun puolelle viipyneistä viivyttelijöistä erikoisimpia ovat Pohjois-Savon ensimmäinen talvinen mustakurkku-uikku Siilinjärvellä sekä punavarpunen Sodankylässä.

Viime päivien harvinaisuuksia ovat muun muassa aroharmaalokki ja etelänharmaalokki Turussa, tulipäähippiäiset Hangossa ja Raaseporissa. Pikku-uikkuja on nähty kuudessa paikassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 16.12.