Lintutilanne 16.12.2022

Taviokuurna. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 16.12.2022

Pakkanen, koko Suomen peittänyt hanki ja vesistöjen nopea jäätyminen on hiljentänyt lintumaailman. Viimeisetkin syysmuuttajat, kuten länsirannikolla viivytelleet laulujoutsenet ja sisävesien suurilla selillä kalastelleet isokoskeloparvet ovat nyt siirtyneet talvehtimisalueilleen.

Vesilintuja talvehtii Suomessa erityisesti Saaristomerellä ja Ahvenanmaan ympäristössä. Vårdössä laskettiin viime perjantaina lähes 17 000 tukkasotkaa. Saaristomeren erikoisuus ovat myös talvehtivat merisirrit, joita on muun muassa Paraisten Jurmossa havaittu yli 400 yksilöä.

Pihlajanmarjoja ei tänä talvena ole, ja niinpä tilhiä ja räkättirastaita on Suomessa enää pikkuparvina. Sen sijaan kymmenien yksilöiden taviokuurnaparvia on havaittu eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea, useimmiten kuusen silmuja syömässä.

Puimattomille pelloille on kerääntynyt suuria siemensyöjien parvia. Esimerkiksi Hyvinkäällä on laskettu yhdestä parvesta 2300 keltasirkkua ja Tuusulassa 700 tikliä.

Hiljaisen alkutalven harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa pikkuruokki Uudessakaupungissa ja kaksi tulipäähippiäistä Jurmossa. Muuramessa viihtynyt, Suomessa nykyään erittäin harvoin nähtävä tunturipöllö jouduttiin ottamaan nälkiintyneenä hoitoon ja lintu menehtyi valitettavasti myöhemmin. Ajankohtaan nähden poikkeuksellisimpia havaintoja ovat edustaneet ruskosuohaukat Salossa ja Hangossa, heinätavi Porissa ja leppälintu Vantaalla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran torstaina 5.1.