Punatulkut piristävät talvea

Punatulkku. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 5.1.2023

Vuosi on alkanut talvisena koko maassa. Lähes kaikki järvet ovat jäässä, ja lumipeite kattoi jo ennen joulua koko maan. Vesilintuja näkee lähinnä lounaissaaristossa, ja maalinnut keskittyvät ruokinnoille, taajamiin ja kyliin.

Tavallista runsaammin Suomeen on jäänyt muun muassa punatulkkuja. Talvilintulaskentojen mukaan yhtä paljon punatulkkuja on ollut viimeksi parikymmentä vuotta sitten. Viime talvien tapaan myös tiklejä on runsaasti. Suurimmissa parvissa on satoja tiklejä.

Marjalintuja on puolestaan odotetusti hyvin vähän, joskin Etelä-Suomessa kiertelee vielä tilhiä ja Pirkanmaalta pohjoiseen taviokuurnia. Parvet ovat kuitenkin pieniä, suurimmissakin vain kymmeniä lintuja.

Harvinainen kiljukotka havaittiin vuodenvaihteessa jälleen Espoossa ja Kirkkonummella. Todennäköisesti kyseessä oli sama yksilö kuin viime talvena. Allihaahkoja nähtiin tällä viikolla neljässä paikassa, Sysmässä peräti 27 linnun parvi. Alkuvuoden muita harvinaisuuksia olivat muun muassa aroharmaalokki Turussa ja isolokki Sysmässä.

Ajankohtaan nähden poikkeuksellisia alkuvuoden havaintoja olivat myös muuttohaukka Nakkilassa ja Eurassa, karikukko ja punajalkaviklo Paraisten Jurmossa, punavarpunen Vantaalla ja pikkusirkku Hangossa. Tiira-lintutietopalvelun mukaan tänä vuonna on tähän mennessä havaittu 137 lajia, mikä on tavanomaista vähemmän.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.1.