Kevät kuuluu jo keskellä talvea

Varpuspöllö. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 20.1.2023

Vaikka lumipeite hupeni lounaisimmasta Suomesta, useimmat linnut keskittyvät nyt ruokintapaikoille. Talvehtivia vesilintuja on erityisesti lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla. Runsaimpia lajeja ovat tukkasotkat, allit, telkät, isokoskelot ja sinisorsat. Laulujoutseniakin viipyy vielä sadoittain Ahvenanmaan pelloilla.

Kevät alkaa kuulua, kun pöllöt virittelevät soidintaan. Muun muassa huuhkajia, lehto- ja helmipöllöjä on jo kuultu. Voimakkaamman varaslähdön kevääseen oli ottanut viime viikolla Espoossa nähty töyhtöhyyppä. Voimakkaan etelätuulen tuomisia saattoivat olla myös metsähanhi Turussa, merihanhi Helsingissä ja jalohaikara Hangossa. Poikkeuksellisista talvilinnuista punajalkaviklo sinnitteli edelleen Paraisten Jurmossa ja punavarpunen Vantaalla.

Viime viikon harvinaisin lintu oli Lappeenrannassa kuvattu idänturturikyyhky. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa kaksi aroharmaalokkia Turussa, isolokki Sysmässä sekä vanhat pikkukajavat Maarianhaminassa ja Helsingissä. Piilottelevia pikku-uikkuja nähtiin tavanomaiseen tapaan toistakymmentä.

Runsaan viikon kuluttua lintutalvesta saadaan kattava läpileikkaus, kun Pihabongaus järjestetään jo 18. kerran 28.–29.1. Muistathan osallistua?

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 10.2.