Lintutilanne 10.2.2023

Viherpeippo. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 10.2.2023

Lintumaailmassa valmistaudutaan jo kevääseen. Lämpiminä, aurinkoisina päivinä tali- ja sinitiaiset ja viherpeipot kuuluttavat reviireitään innokkaasti. Metsissä voi jo kuulla vaikkapa puukiipijän laulua tai pyyn viheltelyä. Pöllöjen soidin vilkastuu pikkuhiljaa, ja esimerkiksi helmipöllöjä on kuultu Lappia myöten.

Tammikuun viimeisen viikonlopun Pihabongauksessa havaittiin poikkeuksellisen runsaasti muun muassa punatulkkuja sekä käpy- ja harmaapäätikkoja. Marjalinnut ja monet siemensyöjät olivat odotetusti kateissa. Hömö-, töyhtö- ja kuusitiaisen taantuma syvenee Pihabongauksen tulosten perusteella edelleen.

Linnustomme ensimmäisiä kevätmuuttajia on maakotka. Pohjoiseen päin kiiruhtavia, todennäköisesti eteläisessä Suomessa talvehtineita kotkia onkin viime päivinä havaittu monin paikoin. Lähtökuopissa ovat myös merikotkat, joita talvehtii nykyään merensaariston ohella suuria määriä myös Hämeen järvillä. Hämeenlinnan Vanajanselällä laskettiin tiistaina peräti 64 merikotkaa.

Harvinaista keskitalven lajistoa ovat edustaneet punajalkaviklo ja peräti kolmen karikukon parvi Paraisten Jurmossa, kiljukotka läntisen Uudenmaan rannikolla ja punavarpunen Vantaalla. Turussa on katselijoita kerännyt etelänharmaalokkia tuntomerkeiltään muistuttava lintu.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran torstaina 23.2.