Kevätmuutto on vielä jäissä

Sepelkyyhky. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 10.3.2023

Kevät kuuluu tiaisten, puukiipijöiden ja viherpeippojen lauluna sekä tikkojen rummutuksena, mutta kevätmuuttajia on saapunut hyvin niukasti parin viimeisen viikon aikana. Siitä ovat pitäneet huolen lähes koko ajan pakkasen puolella pysyneet lämpötilat ja pohjoisenpuoleiset tuulet.

Ensimmäiset töyhtöhyypät kävivät kääntymässä täällä jo kolmisen viikkoa sitten, mutta viimeisen viikon aikana ei ole havaittu yhtään hyyppää. Kiuruja oli tällä viikolla Turussa jo yli 20, ja parin viikon aikana on ilmoitettu runsaat 70 havaintoa rannikkokunnista Porin ja Porvoon välillä. Muun muassa kottaraisia, pulmusia, mustavariksia, merihanhia ja telkkiä on saapunut lisää, mutta varsin pienin määrin. Merihanhi on edennyt Porin korkeudelle, ja telkkä on ehtinyt Joensuuhun.

Selvimmin muutto on edennyt uuttu- ja sepelkyyhkyllä, vaikka nekin ovat vielä harvalukuisia. Uuttukyyhky nähtiin Lappeenrannassa, ja sepelkyyhkyjä on ehtinyt jo Oulun seudulle ja Keminmaahan. Uusina muuttolintuina on havaittu vain metsähanhi Ahvenanmaalla sekä kaulushaikara Satakunnassa ja Päijät-Hämeessä.

Maaliskuun erikoisin havainto tähän mennessä tehtiin Imatralla maanantaina, kun Vuoksella uiskenteli kaksi pikkuruokkia. Vantaalla talvehtinut punavarpunen nähtiin viimeisen kerran viikko sitten. Lajista tunnetaan aikaisemmin vain pari onnistunutta talvehtimista.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 17.3.