Lintutilanne 24.3.2023

Talvipukuinen pikkulokki. Kuva: Matti Koivula

Lintutilanne 24.3.2023

Ensimmäiset kevätmuuttajat ovat tällä viikolla edenneet hyvän matkan sisämaahan, joskin kevät näkyy selvimmin Etelä- ja Länsi-Suomen lähes lumettomilla alueilla. Pohjois-Suomessa talvi pitää vielä pintansa ja jopa kiristää otettaan.

Keväälle uusina lajeina on kirjattu muun muassa sääksi, heinätavi, kapustarinta, kivitasku ja kuovi. Paras muuttopäivä oli torstaina, jolloin lämmin lounaisvirtaus vauhditti muuttolintujen saapumista. Vilkkaimmilla havainnointipaikoilla nähtiin satoja metsähanhia, haahkoja, kiuruja ja töyhtöhyyppiä.

Harmaalokkeja nähtiin jo Lapissa ja Kuusamossa, pohjoisimmat töyhtöhyypät puolestaan Ylivieskassa ja Juuassa. Ripeimmät kiurut ovat ennättäneet Keski-Pohjanmaalle, Keski-Suomeen ja Etelä-Karjalaan. Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa kiuru on jo yleinen näky. Yksittäisiä kurkia tai pareja on saapunut Parkanoa ja Luhankaa myöten. Västäräkistä on kertynyt vasta muutamia havaintoja, mutta niitäkin nähtiin jo Hämeenlinnassa ja Nokialla.

Etelärannikolla on viikon aikana näkynyt ajankohtaan nähden poikkeuksellisen runsaasti pikkulokkeja. Paraisten ja Helsingin väliltä on ilmoitettu viitisenkymmentä havaintoa. Talvikuukausina pikkulokkeja kiertelee merellä lähinnä yksittäin, mutta maaliskuussa niitä nähdään harvoin. Varsinainen kevätmuutto alkaa huhtikuun lopulla.

Viikon harvinaisuuksista mainittakoon mustapäätasku Espoossa, avosetti Hangossa sekä kolme kyhmyhaahkaa, kaikki lajinsa ensimmäisiä tänä keväänä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 31.3.