Lintutilanne 31.3.2023

Töyhtöhyypät lumella. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 31.3.2023

Vauhtiin päässyt kevätmuutto tyrehtyi viikko sitten sunnuntaina, kun talvi palasi pakkasineen ja lumisateineen koko maahan. Lukemattomat tänne ehtineet muuttolinnut lähtivät takaisin etelään, ja loput hakeutuivat parvittain etsimään ravintoa.

Etelä- ja lounaisrannikolla nähtiin voimakasta töyhtöhyyppien, kiurujen ja rastaiden pakomuuttoa. Sunnuntaina Hangossa muutti 3 000 töyhtöhyyppää kohti Viroa ja Raaseporissa laskettiin yli 3 400 lounaaseen suuntaavaa kiurua. Vielä maanantaina Hangossa muutti yli 1 300 punakylkirastasta, lähes 400 mustarastasta, noin 1 000 peippoa ja 500 kottaraista – lähes kaikki eteläisiin suuntiin.

Hanhet ja joutsenet jäivät tuhatmäärin aloilleen odottamaan kevään paluuta. Lumisille pelloille jäi myös vielä suuria määriä töyhtöhyyppiä, kiuruja ja pulmusia. Uskaliaimmat näistä jatkoivat jo kohti pohjoista. Lappiin saapui lisää pulmusia, ja ensimmäiset nähtiin myös Kuusamossa. Muutama kiuru eteni Pohjois-Karjalaan.

Ensimmäiset tiltaltit havaittiin etelärannikolla. Odottamattomampia saapujia olivat kaikkien aikojen aikaisin sinipyrstö Paraisten Utössä, sepelhanhi Kirkkonummella ja ruskosuohaukka Helsingissä. Jo aiemmin pienin joukoin saapuneet västäräkit, punarinnat ja rautiaiset löytyivät helposti harvoilta pälvipaikoilta, sulilta rannoilta ja ruokinnoilta.

Muutama harvinaisuuskin mahtui talviseen viikkoon: kiljuhanhi Laitilassa, punakaulahanhi Kemiönsaaressa ja Siuntiossa, isohaarahaukka Hangossa ja Espoossa, kevään toinen avosetti Hangossa, virtavästäräkki Janakkalassa ja Kotkassa sekä mustapäätasku Loviisassa ja Paraisilla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran torstaina 6.4.