Kevätmuutto piristyy pääsiäisenä

Pulmunen. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 6.4.2023

Kylmät yöt ja vastatuulet ovat hillinneet lintujen muuttoa koko viikon, ja kevätmuutto onkin tällä hetkellä jäljessä tavanomaisesta. Näkyvimpiä muuttolintuja ovat rannikon tuntumaan pelloille parveutuneet hanhet ja kiurut sekä syvemmälle sisämaahan ehtineet pulmuset.

Vastatuulesta huolimatta Uudellamaalla muutti sunnuntaina monin paikoin satoja ja Kirkkonummen Porkkalassa 1 300 kiurua. Tiistainakin Helsingissä laskettiin noin 500 muuttavaa kiurua. Muina päivinä näkyvää muuttoa on ollut hyvin vähän.

Suurimmassa osassa maata kevään merkit ovat edelleen harvassa. Naurulokkeja on rannikollakin vähänlaisesti, mutta vikkelimmät ovat ehtineet Vaasaan, Tampereelle ja Lappeenrantaan. Kurki on tällä viikolla havaittu Lapualla ja Rautalammella, västäräkki Kauhavalla ja Kyyjärvellä sekä kiuru Raahessa. Sepelkyyhkyjä nähtiin jo Enontekiöllä ja Inarissa.

Haahkojen muutto on päässyt käyntiin merellä, ja esimerkiksi Porkkalassa oli eilen 5 000 haahkan parvi. Haahkojen joukosta on löytynyt myös muutama harvinainen kyhmyhaahka. Vesilintuja on muutoin niukasti, samoin rastaita. Nämä ovat yömuuttajia, eivätkä yöpakkaset ole suosineet niiden muuttoa.

Tänään on jo nähtävissä muuton piristymistä, ja lähipäivinä lintujen muutto voimistuu. Pääsiäisen aika kannattaakin käyttää luonnossa liikkumiseen ja siitä nauttimiseen.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 14.4.