Lintutilanne 14.4.2023

Kurki. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 14.4.2023

Kevät on edennyt vauhdilla pääsiäisen ja alkuviikon aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Lumet hupenivat Etelä-Suomesta, ja uusia saapujia havaittiin päivittäin. Ensihavainnot kirjattiin muun muassa rantasipistä, kalatiirasta ja metsäkirvisestä. Ennätysaikainen hernekerttu kuultiin Inkoossa, ja ensimmäiset haarapääskytkin ehtivät Suomeen – yllättäen ensimmäisenä Suomussalmelle ja Inariin.

Kurkimuutto pääsi vauhtiin pääsiäisenä. Pitkäperjantaina Hangossa muutti noin 400 kurkea ja sen jälkeen joka päivä tuhansia kurkia lisää. Viidessä päivässä laskettiin 34 000 muuttavaa kurkea. Muualla nähtiin paljon vähemmän kurkia. Itätuuli vei kurkien pääreitin Hangon kohdalle.

Myös sepelkyyhkyjä ja peippoja muutti runsaasti kuluneen viikon aikana. Varpus- ja hiirihaukkojen parhaat päiväsummat laskettiin kymmenissä, mutta niitä saattoi muuttaa enemmän huomaamattomasti korkeuksissa. Takatalvea välillä paenneet töyhtöhyypät palasivat ja levittäytyivät äkkiä Rovaniemen korkeudelle saakka. Myös naurulokit yleistyivät hyvin nopeasti. Kylmät yöt pitivät rastaat poissa alkuviikkoon asti, mutta tällä viikolla räkätti-, punakylki- ja laulurastaita sekä punarintoja on ehtinyt pitkälle sisämaahan.

Uusien saapujien joukossa on myös useita harvinaisuuksia: kattohaikaroita nähtiin toistakymmentä ja harjalintuja kolmessa paikassa, töyhtökiuru löytyi Kalajoelta ja punapäänarsku Seinäjoelta. Neljä avosettiä muutti sunnuntaina Paraisten Jurmossa ja Hangossa, ja isohaarahaukka seilasi maanantaina Uudellamaalla. Tulipäähippiäisiä on nähty kolmessa ja punakaulahanhia viidessä paikassa. Hanhiparvista voi löytyä lisää yllätyksiä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 21.4.