Lintutilanne 2.6.2023

Mustakurkku-uikku. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 2.6.2023

Linnuilla pitää nyt kiirettä pesimätouhuissa. Myös tavallisten lintujen pesintään kannattaakin nyt kiinnittää huomiota, sillä havaintoja kerätään Suomen neljänteen lintuatlakseen. Monilla lajeilla jatkuu haudonta, aikaiset lajit ruokkivat poikasiaan ja etelässä monet töyhtöhyypät ja telkät ovat jo saaneet poikasensa maailmalle.

Näkyvä muutto alkaa olla tältä keväältä ohi. Viime viikonloppuna Suomenlahdella muutti vielä sepelhanhia ja arktisia kahlaajia. Lauantaina Porvoossa laskettiin lähes 18 000 muuttavaa suosirriä ja noin 3 000 tundrakurmitsaa.

Monien hyönteissyöjien muutto jatkuu kuitenkin edelleen, vaikka lapinuunilintua lukuun ottamatta kaikkien lajien ensimmäiset yksilöt ovat ehtineet Suomeen. Kuluneella viikolla pikkusieppo ylsi Kuusamoon, viitakerttunen Rovaniemelle ja idänuunilintu Sallaan.

Kolea viikko on tarjonnut kitsaasti lintuharvinaisuuksia. Amerikanjääkuikka muutti Lemlandissa ja Hangossa, ainakin yksi isohaarahaukka on kierrellyt Turun seudulla, ja toinen nähtiin Oulaisissa. Mehiläissyöjiä on nähty Kökarissa ja Paraisten Utössä, punakottarainen Salossa ja palsasirri Siilinjärvellä. Pikkuhuitti kuultiin Lappeenrannassa ja ruokosirkkalintuja lähes kymmenessä paikassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 9.6.