Lintutilanne 7.7.2023

Liro. Kuva: Micha Fager.

Lintutilanne 7.7.2023

Heinäkuussa lintujen laulu hiljenee koko maassa ja ääntely vaihtuu erilaisiin varoitus- ja yhteysääniin. Kovaäänisesti kerjääviä tai hennosti siriseviä maastopoikasia voi nyt havaita miltei kaikilla meillä pesivillä lajeilla. Lintujen pesintöjen toteaminen onkin nyt helpoimmillaan ja kaikki pesintään viittaavat havainnot kannattaa ilmoittaa meneillään olevaan Suomen linnuston levinneisyyden kartoitukseen eli Lintuatlakseen. Monet meillä pesivät lajit tekevät kesässä useamman kuin yhden poikueen ja saattavat siksi innostua laulamaan varsin aktiivisesti myös myöhään heinäkuussa.

Lintuharrastajien tekemissä lintulaskennoissa on havaittu tänä kesänä harvinaisen vähän Suomen runsaimpia lintulajeja, peippoja ja pajulintuja. Molempien lajien kannat ovat olleet laskussa jo pitkään. Laskentatulokset kertovat myös esimerkiksi leppälinnun vähentyneen huolestuttavasti. Kesän ilonaiheisiin lukeutuvat pohjansirkkukannan elpyminen sekä monien petolintujen runsaus Pohjois-Suomessa. Myös monia eteläisiä laulajia, kuten peukaloisia ja tiklejä, on ollut tänä kesänä paljon. Suomen pesimälinnustoa seurataan muun muassa ympäri maata sijaitsevien kuuden kilometrin mittaisten laskentareittien avulla. Reittejä on lähes 600, ja niistä lasketaan vuosittain noin puolet. Valtaosan laskennoista tekevät vapaaehtoiset lintuharrastajat.

Pesintäkiireiden keskellä kahlaajien syysmuutto on jo hyvässä vauhdissa. Tähän aikaan kesästä muuttavat esimerkiksi lirot, valkoviklot ja pikkukuovit. Seuraavaksi alkaa aikuisten sirrien muutto. Syysmuuttavat kahlaajat kokoontuvat isoihin parviin, joita voi tavata esimerkiksi merenrantaniityillä. Yli sadan liron parvia on tällä viikolla havaittu pitkin rannikkoa Limingasta Espooseen ja sisämaassakin Riihimäen Sammalistonsuolla. Kahlaajien muuton havainnointiin paras retkeilysää on parvia levähtämään laskeva ”pudotuskeli” sateineen ja matalapaineineen.

Keskellä kesääkin löytyy harvinaisuuksia. Siikajoen Tauvossa rengastettiin juhannussunnuntaina kääpiökerttu. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kesäaikainen havainto tästä meillä hyvin harvinaisesta vierailijasta. Päivää aiemmin Kemiönsaarella havaittiin etelään suunnannut hanhikorppikotka. Kristiinankaupungissa havaittiin palsasirri, Paraisten Jurmossa siperiankurmitsa ja Ilomantsissa sekä Turussa käärmekotka. Arohyyppä viettää kesäänsä Sotkamon pelloilla ja kesän toinen laulava taigauunilintu löytyi Luumäeltä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.7.