Lintutilanne 21.7.2023

Nuori käpytikka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 21.7.2023

Osa linnuista ruokkii vielä poikasiaan, ja kaikki pesintään viittaavat havainnot kannattaa ilmoittaa meneillään olevaan Suomen linnuston levinneisyyden kartoitukseen eli lintuatlakseen. Monien lajien poikaset ovat jo lähteneet maailmalle, ja esimerkiksi kottaraiset ovat jo kerääntyneet jopa tuhansien lintujen parviin.

Käpytikat ovat jättäneet pesänsä kesäkuussa, ja viime päivien liikehdintä lupailee vilkasta syysvaellusta: keskiviikkona Kiteellä muutti lähes 400 ja torstaina yli 850 käpytikkaa. Toistaiseksi luoteeseen muuttavia käpytikkoja on nähty vain Itä-Suomessa, mutta pian muutto etenee länsirannikolle saakka. Myös käpylintuja on liikkeellä.

Tällä viikolla myös arktisten kahlaajien muutto on kiihtynyt. Kuhmoisissa laskettiin torstaina yli 1 000 muuttavaa suosirriä, ja muutto on jatkunut tänään. Tiistaina Uudessakaupungissa muutti peräti 143 kuovisirriä. Arktisten kahlaajien näkemiseen on parhaat mahdollisuudet, kun vastatuuli ja sateet pudottavat muuttavia kahlaajia näkyviin.

Avosettiperhe yllätti Lieksassa, jossa nähtiin kaksi vanhaa ja kolme nuorta lintua. Havainto viittaa siihen, että laji olisi pesinyt jossain lähialueella, mikä on varsin erikoista, sillä avosetti suosii matalia merenrantoja ja on tiettävästi pesinyt Suomessa vain kerran.

Muita lintuharvinaisuuksia ovat olleet siperiankurmitsa Paraisten Jurmossa, isovesipääsky Kristiinankaupungissa, mehiläissyöjät Raaseporissa ja Paraisilla, viirusirkkalinnut Forssassa ja Raahessa sekä kenttäkerttunen Raahessa. Heinäkuulle tyypillisiä harvinaisuuksia ovat Viron puolelta saapuneet Suomenlahdella kiertelevät riuttatiirat. Niistä on ilmoitettu parisenkymmentä havaintoa Hangon ja Haminan väliltä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.8.