Käpytikkavaellus kiihtyy

Käpytikka. Kuva: Jari Kontiokorpi

Lintutilanne 4.8.2023

Runsaat pari viikkoa sitten alkanut käpytikkavaellus on edennyt Pohjois-Karjalasta luoteeseen kohti Perämeren perukkaa. Viime viikon lopulla Kiteellä ja Joensuussa laskettiin yli tuhannen tikan päiväsummia, ja tällä viikolla Iin ja Vöyrin välillä on kirjattu vielä isompia määriä. Tiistaina Kalajoella muutti aamupäivän aikana peräti yli 13 000 käpytikkaa. Sisämaassa viikon suurin päiväsumma, 1 500 käpytikkaa, laskettiin torstaina Luhangalla.

Käpytikkojen lisäksi Perämeren rannikolla on tällä viikolla muuttanut parhaina päivinä yli 2 000 pikkukäpylintua, Luhangallakin päästiin yli tuhannen.

Muiden lajien näkyvä muutto on vielä vähäistä. Hyönteissyöjälinnut muuttavat yöllä, mutta elokuisia päivämuuttajia ovat esimerkiksi kalatiirat ja tervapääskyt. Kuun lopulla joukkoon liittyvät metsäkirvinen ja keltavästäräkki. Läpimuuttavien arktisten kahlaajien muutto on jatkunut ilman mainittavia huippuja, ja tällä viikolla voimistui mustalintujen muutto.

Harmaahaikarat levittäytyvät tähän aikaan merenlahdille ja järvien rannoille. Joukossa on joka vuosi yhä enemmän jalohaikaroita, joita meillä pesii jo säännöllisesti muutaman parin voimin. Torstaina Mynämäellä oli 61 jalohaikaraa, mikä on suurin Suomessa kerralla havaittu määrä. Rantasalmella nähtiin puolestaan 38 ristisorsaa, kaikkien aikojen suurin parvi sisämaassa.

Koko kesän Sotkamossa viettänyt arohyyppä nähtiin viimeisen kerran 24.7. Tällä viikolla arohyyppä löytyi Loviisasta. Tämä saattoi hyvinkin olla sama, muuttomatkalle lähtenyt yksilö. Heinä–elokuun vaihteen muita harvinaisuuksia olivat muun muassa valkoperäsirri Porissa, valkosiipitiira Siikajoella ja suula Hangossa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 18.8.