Lintutilanne 25.8.2023

Jalohaikara. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 25.8.2023

Useimmat hyönteissyöjät muuttavat yöllä ja poistuvat elokuussa. Pajulintujen, kerttujen sekä harmaa- ja kirjosieppojen joukot ovat jo harventuneet. Päiväsaikaan muuttavilla metsäkirvisillä ja keltavästäräkeillä sen sijaan meno on nyt huipussaan.

Päivämuuttajien joukkoon liittyvät vähitellen västäräkit, rautiaiset ja peipot. Petolintujen syysmuuttokin on piristymässä. Jo viime viikon perjantaina Hangossa muutti lähes 400 varpushaukkaa. Peltoaukeilla näkee nyt muun muassa ruskosuo- ja tuulihaukkoja. Harvinaisia punajalkahaukkojakin on nähty kymmenkunta. Aikuisten mehiläishaukkojen päämuutto koittanee lähipäivinä.

Kurjet ovat jo muutaman viikon ajan kerääntyneet perinteisille levähdysalueilleen. Tällä viikolla Muhoksella laskettiin jo 9 000 ja Vaasassa yli 5 000 kurkea. Vaasan kurkia pääsee seuraamaan BirdLifen lintulivessä.

Käpytikkojen voimakkaana alkanut vaellus on hiipunut nopeasti. Elokuun alussa länsirannikolla muutti tuhansia ja vielä viikko sitten satoja käpytikkoja, mutta tällä viikolla suurimmatkin muuttajamäärät ovat jääneet reiluun pariinkymmeneen. Pikkukäpylintuja sen sijaan on liikkunut läpi kesän.

Jalohaikaran voittokulku jatkuu. Viikon aikana lajista ilmoitettiin yli 400 havaintoa Pohjois-Karjalaa, Pohjois-Savoa ja Oulua myöten ja ensi kertaa yhdellä paikalla havaittiin yli 100 yksilöä. Viime sunnuntaina Porissa nähtiin 107 jalohaikaraa.

Viikon harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa avosetti Salossa, palsasirri Mynämäellä, harjalintu Paraisten Jurmossa sekä mustaotsalepinkäinen Vantaalla ja Orimattilassa. Punapäänarskupari viipyy edelleen Kangasalla ja töyhtökiuru Turussa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 1.9.