Lintutilanne 3.11.2023

Pulmunen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 3.11.2023

Suurin osa maasta on peittynyt lumeen, ja muuttolinnut ovat pitkälti poistuneet Suomesta. Lähinnä maan eteläosissa on kuitenkin vielä runsaasti vesilintuja, jotka vähitellen vetäytyvät talven tieltä. Kalastelevia isokoskeloita voi nähdä järvillä jopa tuhansien lintujen lauttoina. Satoja kanadanhanhia viipyy vielä monin paikoin, ja onpa valkoposkihanhiakin vielä tuhatkunta Kouvolassa.

Länsirannikolla lepäilleet metsähanhet ovat vetäytyneet lumen alta kohti etelää, ja nyt lepäilijät lasketaan enää sadoissa. Satojen joutsenten kerääntymiä pääsee ihailemaan monilla peltoalueilla. Muuttavia joutseniakin laskettiin maanantaina Kalajoella yli tuhat.

Vaelluslinnuista runsaimpia ovat parin viime viikoin aikana olleet urpiaiset ja pikkukäpylinnut, joiden suuntana on ollut lähinnä pohjoinen. Muista varpuslinnuista liikkeellä on enää lähinnä punatulkkuja ja ilahduttavan runsaina näyttäytyneitä pulmusia. Tavallisesti syksyllä nähdään huomattavasti vähemmän pulmusia kuin keväällä, mutta nyt monessa paikassa on havaittu satojen lintujen parvia, Vaasassa peräti yli 1 300 pulmusen parvi.

Yksittäisiä myöhäisiä muuttolintuja on havaittu vielä melko runsaasti. Marraskuun puolelta erikoisimpia ovat keltavästäräkki ja kirjokerttu Helsingissä, pensaskerttu Raisiossa ja ruskosuohaukka Porissa.

Jakson harvinaisin lintu on Inarissa viihtyvä ruostesiipirastas. Sodankylästä puolestaan löytyi mustakaularastas. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa amerikanjääkuikka Pietarsaaressa, jääkuikka Lappajärvellä, tunturihaukka Hangossa, isovesipääsky Uudessakaupungissa ja taigakirvinen Lemlandissa. Harjalintuja havaittiin kymmenkunta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 17.11.