Lintutilanne 17.11.2023

Sitruunavästäräkki. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 17.11.2023

Talvi tekee tuloaan, ja viimeisetkin muuttolinnut vetäytyvät vähitellen etelämmäs. Joutsenten komeita muuttoauroja voi nähdä missä tahansa, kun Etelä- ja Länsi-Suomessa lepäilee yhä tuhansia laulujoutsenia. Suurimmat kerääntymät ovat nyt Satakunnassa, missä viipyy vielä myös runsaasti metsähanhia. Kanadanhanhia on puolestaan eniten etelärannikon tuntumassa. Muista vesilinnuista runsaimpia ovat järvenselillä kalastelevat isokoskelot.

Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna Suomenlahdella nähtiin hienoa pikkulokkimuuttoa. Kirkkonummen Porkkalan ohitti yhtenä päivänä noin 800 vanhaa pikkulokkia. Näkyvä muutto alkaa muuten olla vähäistä, joskin pikkukäpylintuja on vielä ollut liikkeellä.

Kylmenevästä säästä huolimatta parin viime viikon aikana on havaittu vielä useita myöhäisiä muuttolintuja. Tämän viikon alussa Helsingissä nähty sitruunavästäräkki on Suomen kaikkien aikojen myöhäisin. Muita hyvin myöhäisiä havaintoja ovat muun muassa keltavästäräkki, kirjokerttu ja meriharakka Helsingissä, kiljukotka Isokyrössä, punakuiri Kemiönsaaressa, haarapääsky Sipoossa, pensastasku ja pikkusieppo Paraisilla sekä pohjansirkku Hangossa.

Monia harvinaisuuksiakin nähtiin marraskuun ensimmäisellä puoliskolla. Suomen neljäs vaaleakiitäjä nähtiin Hangossa ja viides muutamaa päivää myöhemmin Paraisten Jurmossa. Utössä nähtiin puolestaan Suomen viides itäisen alalajin mustaleppälintu. Muista harvinaisuuksista mainittakoon suula Savonlinnassa, idänturturikyyhky Kemijärvellä, mustakaularastas Kemissä, taigakirvinen Hangossa, pari kashmirin- ja ruskouunilintua sekä useita tulipäähippiäisiä. Paraisten Jurmossa niitä oli parhaana päivänä peräti viisi.

Lämpötila on viime päivinä jäänyt pakkasen puolelle etelässäkin, joten kaikkialla alkaa viimeistään nyt olla sopiva aika aloittaa lintujen talviruokintaa. Sitä voi harrastaa aivan kuten ennenkin. Lintuinfluenssa ei vaikuta talvilintujen ruokintaan tällä hetkellä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 1.12.