Lintutilanne 1.12.2023

Pikkusirkku, Helsinki. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 1.12.2023

Talvi on koittanut koko maahan, ja etelärannikkokin on saanut lumipeitteen. Useimmat järvet ovat jäässä, ja lähes kaikki muuttolinnut ovat lähteneet Suomesta. Lintumaailma alkaa olla talvisen hiljainen.

Vielä pari viikkoa sitten Satakunnassa oli toistatuhatta laulujoutsenta ja metsähanhea. Viikkoa myöhemmin hanhet olivat poissa ja suurin osa joutsenista oli jatkanut matkaansa. Viime päivinä on havaittu enää muutaman linnun parvia. Viikko sitten Helsingissä oli vielä yli 300 kanadanhanhea. Eilen talvea uhmasi enää 14 kanadanhanhea ja yksinäinen merihanhi.

Muista kuluneella viikolla havaituista myöhäisistä muuttolinnuista voisi mainita töyhtöhyypän Paraisten Jurmossa, mustaleppälinnun Helsingissä, tiltaltin Jurmossa ja Salossa, lapinsirkun Nousiaisissa sekä pikkusirkun Helsingissä ja Raisiossa.

Äänekoskelta marraskuun alussa hoitoon otettu nuori suula siirrettiin Korkeasaareen, jossa se toipui hienosti ja voitiin vapauttaa Kirkkonummelle. Suula ei kuitenkaan ehtinyt nauttia pitkään vapaudestaan, sillä tuntia myöhemmin vanha merikotka nappasi sen. Yhtä kehnosti kävi Tyrnävältä löytyneelle turturikyyhkylle, joka joutui vapaana kulkeneen kissan saaliiksi.

Muista marraskuun loppupuolen harvinaisuuksista mainittakoon töyhtökiuru Turussa, sepel- tai mustapäätasku Paraisten Jurmossa, mustakaularastaat Helsingissä ja Lieksassa, tulipäähippiäiset Hangossa ja Jurmossa sekä mäntysirkku Kemissä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 15.12.

 

Muokattu 5.12.2023 (sepel-/mustapäätasku havaittiin Paraisten Jurmossa eikä Utössä).