Lintutilanne 15.12.2023

Viherpeippo. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 15.12.2023

Sää on jatkunut joulukuussa talvisena koko maassa, ja linnusto on sen mukainen. Eniten lintuja näkee nyt ruokintojen äärellä ja sulapaikoilla. Harvalukuisista lintulautavieraista hieman tavanomaista enemmän on nähty esimerkiksi mustapääkerttuja ja pähkinänakkeleita. Talvea uhmaamaan jääneitä muuttolintuja on havaittu hyvin vähän. Kangaskiuru viipyy vielä Kuopiossa, metsähanhi Espoossa ja merihanhi Helsingissä. Suopöllö nähtiin Raisiossa ja lapinsirkku Salossa, Nousiaisissa ja Vihdissä.

Talvehtimaan jääneet vesilinnut ovat väistyneet saaristoon. Esimerkiksi Taivassalossa laskettiin 1 600 isokoskeloa ja Ahvenanmaan suurimmissa kerääntymissä on tuhansia tukkasotkia sekä kymmeniä lapasotkia ja uiveloita.

Harvinainen isohaarahaukka on kierrellyt Brändössä, ja harvinainen talvivieras kiljukotka nähtiin Lemlandissa. Koko syksyn Turussa ollut ja välillä hoidossa käynyt töyhtökiuru viipyy edelleen kaupungilla. Helsingissä puolestaan viitatiainen ja pikkusirkku ilahduttavat edelleen lintuharrastajia.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 5.1.2024