Käpytikkojen ja punatulkkujen runsaus tuo väriä pakkastalveen

Punatulkku. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 5.1.2024

Uusi lintuvuosi on alkanut kylmissä ja sangen niukkalintuisissa merkeissä. BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalveluun on toistaiseksi ilmoitettu havaintoja 127 lintulajista, kun muutaman vuoden takaisina lämpiminä talvina havaittiin tammikuun alkupäivinä jopa yli 150 lajia.

Vuodenvaihteen talvilintulaskennoissa on havaittu ennätyksellisen runsaasti käpytikkoja ja tavallista enemmän Suomessa talvehtii nyt myös punatulkkuja, urpiaisia ja pikkukäpylintuja. Huonon ravintotilanteen takia erittäin vähissä ovat esimerkiksi tilhi, räkättirastas ja peippo. Suuresti taantuneita varpusia ovat talvilintulaskijat havainneet vähemmän kuin koskaan ennen.

Vuoden pimeimpään hetkeen osuva kova pakkasjakso on talvehtiville linnuille haastavaa aikaa. Lyhyen talvipäivän aikana ravintoa on vaikea kerätä tarpeeksi seuraavasta yöstä selviämistä varten. Pakkasella linnut liikkuvat vähän, koska energian kulutus on minimoitava. Lämpimämpiä oloja haetaan esimerkiksi korkealta puiden latvoista ja lumen alta: kanalintujen ohella muun muassa urpiaiset ja jopa hippiäiset osaavat yöpyä lumikiepissä. Jotkut pohjoisen äärioloihin sopeutuneet lajit, kuten lapintiainen, kykenevät myös laskemaan ruumiinlämpöään ja vajoamaan horroksen kaltaiseen tilaan.

Arktisilla alueilla pesivien vesi- ja lokkilintujen syysmuutto jatkuu usein vielä alkuvuoden puolelle. Jäämereltä ovat saapuneet muun muassa Porissa ja Kirkkonummella nähdyt allihaahkat ja Kristiinankaupungissa ja Ahvenanmaalla havaitut isolokit. Jokunen harvinaisuuskin vielä sinnittelee ruokintojen turvin: esimerkiksi idänturturikyyhky Kemijärvellä ja mustakaularastas Lieksassa uhmaavat yhä lähes 40 asteen pakkasia.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 19.1.2024.