Linnut keskittyvät nyt ruokintapaikoille

Sini- ja kuusitiainen ruokinnalla. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 19.1.2024

Talvi on jatkunut kylmänä, ja linnut ovat keskittyneet sinne, missä on ruokaa tarjolla. Hyvillä ruokintapaikoilla on nyt melkoinen vilske. Runsaan viikon kuluttua saadaan kattava kuva ruokintapaikkojen linnustosta, kun talvilintuja tarkkaillaan Pihabongaus-tapahtumassa lauantaina ja sunnuntaina 27.–28.1.

Ruokintapaikkojen lisäksi hyviä lintupaikkoja ovat harvat sulapaikat sekä puimatta jääneet rypsi- ja rapsipellot tai auringonkukkaviljelmät. Lapualaisella rypsipellolla ruokaili 2 000 urpiaisen parvi, ja Lounais-Suomessa on monessa paikassa satamäärin tiklejä ja paikoin hemppoja. Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla pelloille on jäänyt talvehtimaan myös hiirihaukkoja ja piekanoita.

Vesilinnut keskittyvät vielä jäättömänä pysyneeseen uloimpaan saaristoon ja Ahvenanmerelle. Jäärajan tuntumaan on kerääntynyt tuhansia tukkasotkia, telkkiä, isokoskeloita ja kyhmyjoutsenia sekä pienempiä määriä muita vesilintuja. Muualla sulapaikoilla viipyy lähinnä sinisorsia, mutta tarkkasilmäinen voi löytää joukosta muitakin lajeja.

Suurharvinaisuuksista talvea uhmaavat edelleen idänturturikyyhky Kemijärvellä, mustakaularastas Lieksassa ja töyhtökiuru Turussa. Pohjoisia talvivieraita ovat Oulussa nähty allihaahka sekä isolokit Kristiinankaupungissa ja Saltvikissa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 2.2.