Kevään pilkahduksia

Käpytikka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 2.2.2024

Viime viikonlopun Pihabongaus antoi hyvän läpileikkauksen tämäntalvisesta linnustostamme. Tapahtuman runsain laji oli urpiainen. Niitä on ollut viimeksi 11 vuotta sitten vielä runsaammin kuin nyt. Hyvin runsaita lajeja olivat myös käpytikka sekä jo kolmatta talvea peräkkäin punatulkku. Odotetusti vähissä olivat marjalinnut sekä vesilinnut. Pihabongauksen alustavista tuloksista voi lukea lisää tässä, ja Pihabongaus-havaintoja voi ilmoittaa vielä tänään.

Tammikuun yllättävimmät havainnot tehtiin kuun puolivälin jälkeen, kun Suomesta löytyi peräti neljä hankeen väsähtänyttä lunnia: kaksi Lapista ja kaksi Pohjois-Karjalasta. Lunneista kolme otettiin hoitoon, neljännen poliisi ampui löytöpaikalle Joensuussa. Vieraita Jäämereltä olivat myös kuun viimeisenä päivänä nähdyt pikkukajavat Inarissa ja Sodankylässä.

Vaikka talvi jatkuu, kevät nostaa jo päätään. Käpytikkojen voi jo kuulla rummuttavan ja pöllöjen soidintavan. Sisämaasta talven tieltä väistyneistä harmaalokeista ensimmäiset ovat ehtineet takaisin Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan lumisiin maisemiin, kottaraisia on viime päivinä ilmestynyt uusiin paikkoihin Etelä-Suomessa ja uuttukyyhkyjäkin tuntuu saapuneen täällä talvehtineiden seuraksi.

Lämpimän lauantain jälkeen on jälleen luvassa pakkasjakso, joten kevättä saa vielä odotella.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 16.2.