Kevätmuutto alkoi aikaisin

Kaksi telkkäkoirasta. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 1.3.2024

Lintujen kevätmuutto alkoi aikaisin, kun toissa viikon sunnuntaina nähtiin kevään ensimmäisiä kiuruja useassa paikassa Turun ja Helsingin välillä, ensimmäinen töyhtöhyyppä tepasteli Inkoossa ja merihanhia havaittiin kolmessa paikassa. Ensimmäiset merihanhet oli nähty pari päivää aikaisemmin Paraisten Utössä.

Tuon jälkeen töyhtöhyypästä ja kiurusta on ilmoitettu jo satoja havaintoja. Tällä viikolla Maskussa laskettiin yhdeltä paikalta 270 kiurua ja eilen kiuru oli ennättänyt jo Alavieskaan, vaikka sisämaasta havaintoja on vielä niukasti. Pohjoisimmat töyhtöhyypät on nähty Kristiinankaupungissa, ja eilen suurimmassa kerääntymässä Salossa oli 120 hyyppää.

Kiurujen ja töyhtöhyyppien lisäksi Suomeen on saapunut muun muassa uuttu- ja sepelkyyhkyjä, mustavariksia ja pulmusia. Sisämaahan on saapunut lähinnä laulujoutsenia, telkkiä, isokoskeloita ja harmaalokkeja.

Merihanhia on saapunut jo lähes koko rannikkoalueelle, ja hyvin yllättäen laji nähtiin maanantaina myös Taivalkoskella. Ensimmäiset metsä- ja kanadanhanhet saapuivat noin viikko sitten, mutta määrät ovat vielä pieniä. Porissa nähtiin metsähanhien joukossa myös kaksi tundrahanhea.

Varsin aikaisia muuttajia ovat viimeksi kuluneen viikon aikana nähdyt ristisorsat Hangossa ja Paraisten Jurmossa, kapustarinnat Aurassa ja Kirkkonummella, mustaleppälintu Hangossa sekä tylli Paraisten Utössä. Kurjestakin on ilmoitettu jo pari havaintoa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 8.3.