Kevätmuutto etenee pienin askelin

Kaksi uuttukyyhkyä langalla. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 15.3.2024

Lintujen kevätmuutto on edennyt varovasti, eikä lähipäivinäkään ole odotettavissa isompaa muuttoryntäystä. Alkuviikolla kylmät yöt jarruttivat muuttoa, viime päivinä sumut ja sateet ovat hillinneet muuttajia. Viikon kuluessa on havaittu vain kaksi keväälle uutta lajia: kangaskiuruja on nähty neljässä paikassa ja kevään toistaiseksi harvinaisin vieras, isohaarahaukka, kierteli Hangossa ja Kemiönsaaressa.

Suomeen ehtineet muuttolinnut pysyttelevät vielä eteläisimmässä Suomessa. Muualla maassa kevään merkit ovat vielä harvassa. Viikon aikana pulmunen ja hiirihaukka nähtiin kuitenkin Pohjois-Karjalassa, kurki ja harmaahaikaroita Raahessa, sepelkyyhky Kuusamossa, mustavaris Kemissä ja uuttukyyhkyjä Torniossa.

Metsähanhia ja muita hanhia on saapunut vähitellen lisää, mutta länsirannikollakin on enimmillään vasta satoja hanhia. Pääjoukot odottavat suotuisampaa säätä ja lumipeitteen hupenemista.

Kiurut ovat paikoin kerääntyneet satapäisiksi parviksi odottamaan muuton jatkamista. Jos viikonloppuna sataa runsaasti lunta, muuton suunta saattaakin olla etelä. Alkukevään muuttajat ovat sopeutuneet myös mahdollisiin paluumuuttoihin.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 22.3.