Västäräkistä vähäsen

Keväinen pulmusparvi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 22.3.2024

Helmikuun lopun muuttoryöpsähdyksen jälkeen lintujen kevätmuutto tasaantui, ja viime viikonlopun lumisateet saivat osan uskalikoista vetäytymään takaisin rannikon tuntumaan. Varsinais-Suomen peltoaukeille kerääntyi paikoin jopa yli 2 000 kiurun kerääntymiä.

Erityisesti sisämaassa on tapahtunut kovin vähän uutta. Joensuuhun oli kuitenkin ehtinyt töyhtöhyyppä ja tylli ja Riihimäelle yksi kevään ensimmäisistä västäräkeistä. Lehtokurppia saapui moneen paikkaan, ja kaukaisimmat nähtiin Keuruulla ja Savonlinnassa. Sisämaahan on myös saapunut lisää mustarastaita talvehtineiden seuraksi, ja niiden komeaa laulua voi kuulla aamuvarhaisella ja illansuussa. Juhlapukuisia peippojakin on tullut harvakseltaan.

Rannikon tuntumastakin ilmoitettiin vain kourallinen uusia kevätmuuttajia. Näistä meriharakka ennätti jo useaan paikkaan Pyhärannan ja Porvoon välillä. Lehtokurppia Hangon lintuasemalla laskettiin sunnuntaina jo yli 20. Lounais-Suomen pelloilla on jo satoja sepelkyyhkyjä, mutta muualla on nähty vain yksittäisiä tai pikku parvia. Tänään sepelkyyhky oli ehtinyt Kemiin.

Viime vuosien tapaan metsähanhia on saapunut jo tuhansittain Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan, ja sadat kanadanhanhet ovat puolestaan kerääntyneet etelärannikolle.

Harvinaisuuksista säväyttävin oli keskiviikkona Siuntiossa nähty isohaarahaukka.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran torstaina 28.3.