Aikaisia kaukomuuttajia

Kirjosieppo. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 12.4.2024

Kevään totaalisen takapakin jälkeen viime viikonloppuna saattoi seurata erikoista näkyä, kun kiurut, peipot, pajusirkut, västäräkit, niittykirviset ja punarinnat hakivat sekaparvissa ravintoa rannoilta ja tulvapelloilta. Vaasan Söderfjärdenille oli puolestaan kerääntynyt 12 500 pulmusta.

Maanantaina kevät palasi, ja esimerkiksi Espoossa laskettiin yli 1 800 paluumuuttavaa töyhtöhyyppää. Seuraavina päivinä kevätmuutto pääsi kunnolla vauhtiin etelästä työntyneen lämpimän ilmamassan myötä. Viikon aikana havaittiin kevään ensimmäiset rantasipit, lirot, metsäkirviset ja hernekertut sekä toistakymmentä muuta lajia, joista monet olivat hyvin aikaisia. Eilen havaittiin jo niinkin kesäisiä lintuja kuin käenpiika Hattulassa, räystäspääsky Hirvensalmella, keltavästäräkki Espoossa sekä pensastasku ja sirittäjä Raisiossa.

Pääskyjen päämuutto on vasta toukokuussa, mutta haarapääskystä ilmoitettiin havaintoja jo yli kymmenestä paikasta, pohjoisimmat Torniosta ja Kolarista. Lapin ensimmäiset västäräkitkin nähtiin vain pari päivää aikaisemmin. Leppälintu havaittiin Helsingissä ja Espoossa, ja aikaisista kirjosieposta ilmoitettiin havaintoja seitsemästä paikasta.

Kurkia on maanantaista lähtien muuttanut joka päivä tuhansittain. Suurin summa, 4 400 kurkea, laskettiin tiistaina Hangossa. Varpuslinnuista urpiaisia on ollut edelleen talven jäljiltä runsaasti. Tiistaina Jyväskylässä kirjattiin yli 2 600 muuttavaa urpiaista.

Kuluneen viikon harvinaisuuksiin mahtuu muun muassa kaksi amerikantavia, kolme harjalintua, kolme mustapäätaskua sekä useita avosetteja, aroharmaalokkeja ja isohaarahaukkoja.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 19.4.