Kevätmuutto etenee nyt ripeästi

Suokukkokoiraita. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 3.5.2024

Viime viikon kylmän jakson jälkeen lintujen muutto on viime päivinä edennyt ripeästi. Keväälle uusia saapujia on viikon kuluessa havaittu liki 30 lajia. Huhtikuun puolella ehtivät saapua muun muassa käki, satakieli, sinirinta, ruokokerttunen, ruisrääkkä sekä harmaa- ja pikkusieppo. Vappupäivänä havaittiin kevään ensimmäinen kehrääjä Lemlandin Lågskärillä ja tänä aamuna kuultiin ensimmäinen kultarinta Paimiossa.

Monen saapujan matka ennätti pitkälle sisämaahan. Käestä ilmoitettiin jo 160 havaintoa, joista kaukaisimmat Viitasaarella ja Kuopiossa. Satakielestä kertyi liki 200 havaintoa, ja tänä aamuna laji oli ennättänyt Jyväskylään. Lappiin saakka kirjosieppo ennätti vappupäivänä, ja koko maasta on jo noin tuhat havaintoa.

Arktisten lintujen muutto on käynnistynyt, ja näinä päivinä huipentuu mustalinnun muutto. Torstaina Uudessakaupungissa laskettiin tyynellä merialueella kymmeniätuhansia mustalintuja ja yli 10 000 pilkkasiipeä. Valkoposkihanhien muutto alkoi tavallista aikaisemmin, ja jo huhtikuun puolella nähtiin jopa yli 10 000 linnun muuttoja. Meriharakoiden pääjoukot muuttivat viime viikon perjantaina.

Tulvapelloilla voi nyt seurata valkovikloja, liroja ja monia muita kahlaajia. Etelä-Pohjanmaan pelloilla on tuhansittain suokukkoja. Seinäjoella laskettiin enimmillään lähes 4 000 suokukkoa.

Kuluneeseen viikkoon mahtuu myös useita harvinaisuuksia, kuten siperiantavi Keuruulla, punapäänarsku Hyvinkäällä ja Helsingissä, mustajalkatylli Joensuussa sekä ylänkökiuru Kouvolassa ja Mynämäellä. Ruskosotka palasi Saloon samaan paikkaan kuin kahtena edellisenä keväänä. Lauantai-iltana levähdysalueilleen Suomeen saapuivat myös äärimmäisen uhanalaiset Norjassa pesivät kiljuhanhet.

Tulevana viikonloppuna lintuhavaintoja kertyy lisää, kun kevään suurta lintuharrastuspäivää vietetään Tornien taiston ja Bongaa päivä pihalla -tapahtumien merkeissä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 10.5.