Helle suosii muuttoa ja pesintöjä

Telkän poikaset. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 24.5.2024

Kevätmuutto etenee helteisessä säässä vauhdilla. Viimeisen viikon aikana esimerkiksi myöhään saapuvat harmaasieppo, lehtokerttu ja punavarpunen ovat yleistyneet suuressa osassa Suomea. Uusiksi saapujiksi tälle keväälle on kirjattu keräkurmitsa, kirjokerttu, luhtakerttunen ja viitasirkkalintu. Pohjoisin käki on ehättänyt jo Enontekiölle, tervapääsky Inariin ja harmaasieppo Kemijärvelle.

Samaan aikaan varhain muuttavilla lajeilla pesinnät ovat jo pitkällä. Rastaat ja punarinnat laulavat nyt vain harvakseltaan ja keskittyvät haudontaan ja pesäpoikasten ruokkimiseen. Monet sinisorsat, telkät ja merihanhet uittavat jo untuvikkojaan.

Arktisten vesilintujen ja kahlaajien muutto jatkuu Suomen- ja Pohjanlahdella. Valkoposkihanhien viimeinen muuttoaalto nähtiin viime sunnuntaina, ja nyt myös itäisessä Suomessa ruokailleet hanhiparvet ovat pääosin lähteneet kohti pesimäalueitaan. Tiistaina Suomenlahdella muutti runsaasti sepelhanhia ja tundrakurmitsoja ja Kristiinankaupungissa lähes 4 000 kuikkaa. Viime päivinä vastaiset tuulet Itämerellä ovat hieman hillinneet muuttoa, mutta tuulen kääntyessä on sepelhanhen ja kahlaajien päämuuton aika.

Vain viikko eskimohanhen löytymisen jälkeen Suomessa havaittiin toinenkin maalle uusi lintulaji. Pohjoisamerikkalainen tummajunkko löytyi Keski-Pohjanmaalta Luodosta sunnuntaina 19.5., ja se pysyi satojen lintuharrastajien iloksi paikalla maanantai-iltaan asti. Toinen havainto Suomesta saatiin puolestaan Inarissa keskiviikosta alkaen soidintaneesta amerikantaivaanvuohesta.

Helle on tuonut lukuisia muitakin harvinaisia vieraita. Viikon kohokohtia ovat olleet muun muassa amerikantukkasotka Vaalassa ja Kajaanissa, pikkukotka Parikkalassa, valkoposkitiira Lappeenrannassa, valkosiipitiira Liperissä ja harmaasirkku Loviisassa. Suurimmassa kattohaikaraparvessa on ollut 16 yksilöä ja mehiläissyöjä on nähty kuudella paikalla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 31.5.