Ensimmäiset merihanhet saapuivat

Kaksi merihanhea lennossa. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 16.2.2024

Helmikuu on hiljaista lintuaikaa, vaikka puukiipijät, tiaiset ja viherpeipot tapailevat laulua, käpytikat aloittavat rummutuksen ja pöllöjen kevätsoidin kuuluu yössä. Iltahämärissä voi kuulla huuhkajan kumeaa huhuilua, myöhemmin yöllä muun muassa helmi-, lehto- ja viirupöllön soidinta.

Pitkistä pakkasjaksoista huolimatta linnut näyttävät selvinneen varsin hyvin talvesta. Kemijärven idänturturikyyhky, Turun töyhtökiuru ja muut koko talven viipyneet harvinaisuudet ovat selvinneet viime päiviin asti, ja harvat ruovikoihin jääneet pajusirkutkin tuntuvat välttyneen tappioilta: Loviisassa laskettiin viime viikonloppuna yhdessä paikassa 68 pajusirkkua.

Pelloilla ruokailee nyt vielä suurempia tikliparvia kuin alkutalvella. Raisiossa tiklejä laskettiin viime viikolla 1 500 ja Maskussa tuhatkunta. Vesilinnut sen sijaan ovat väistyneet talven ja jään tieltä vähitellen kauemmas. Esimerkiksi Ahvenanmaalla on tässä kuussa ollut vain satoja tukkasotkia, kun niitä vielä kuukausi sitten oli tuhansittain.

Kevään ensimmäiset merihanhet – viisi yksilöä – nähtiin eilen Paraisten Utössä. Lisää muuttolintujen kärkeä on odotettavissa ensi viikolla, kun luvassa on leutoa ja etelänpuoleista tuulta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 1.3.