Luontodirektiivit kunnossa – toimeenpanoon lisää rahaa

Euroopan komission teettämät selvitykset osoittavat, että EU:n lintu- ja luontodirektiivit ovat kunnossa. Ympäristöjärjestöt vaativat nyt niiden toimeenpanon tehostamista muun muassa EU-rahastojen avulla.

EU:n, jäsenmaiden ja sidosryhmien edustajat keskustelevat lintu- ja luontodirektiivien toimivuusarvioinnin alustavista tuloksista tänään Brysselissä. ”Komission teettämät laajat selvitykset ja kuulemiset osoittavat, että säädöksiä ei ole tarpeen muuttaa”, sanoo kokoukseen osallistuva Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola. ”Suurin ongelma on säädösten puutteellinen toimeenpano. EU:n eri rahastoja tulisi käyttää nykyistä enemmän luonnonhoitoon. Se toisi myös työtä ja tuloja varsinkin maaseudulle.”

”Olemme sitoutuneet luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseen vuoteen 2020 mennessä ja nyt täytyy tehdä kaikkemme sen tavoitteen saavuttamiseksi. Direktiivien avaaminen ei sitä edistä”, sanoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

”Luontoarvot tulisi huomioida nykyistä paremmin etenkin EU:n maatalouspolitiikassa. Toistaiseksi mahdollisuudet tukea luonnonsuojeludirektiivien tavoitteita on jätetty pääosin hyödyntämättä”, sanoo suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomesta.

Lokakuun lopussa yhdeksän EU-maan ministerit ilmoittivat tukevansa nykyisiä direktiivejä yhteisellä kirjeellään komissiolle. Maat olivat Puola, Ranska, Saksa, Italia, Kroatia, Romania, Slovenia, Luxemburg ja Espanja. Komissio on saanut saman viestin myös yli puolelta miljoonalta kansalaiselta.

Euroopan komission odotetaan julkistavan lintu- ja luontodirektiiveistä arvion toukokuussa 2016.